Fritid och friluftsliv

Friluftsliv utöver det vanliga

Naturen i Örnsköldsvik bjuder på upplevelser i det stora och det lilla. Här finns skogsklädda vidder, fiskrika sjöar och älvar, havsfjärdar och vikar som skär in i landet, karakteristiska klippor av röd nordingrågranit. Platser där du kan njuta av frisk luft och stillhet eller möta ett hisnande äventyr i nära vildmark. Här finns en mångfald av djur och växter och en del av Höga Kusten är världsarv sedan november 2000.

Som örnsköldsviksbo har du nära till det mesta. Skärgården med alla sina öar och pärlorna Ulvön och Trysunda, samt inlandet med vandringsleder, fäbodar, skidspårsystem, strömvattenfiske, kanoting m m.

Kommunen och föreningarna har arbetat mycket med att tillgängligöra naturen, något som har givit Örnsköldsvik utmärkelsen Sveriges friluftskommun 2011, 2015 och 2016.

Skuleskogens nationalparklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster 
Höga Kustenturismlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Fiskeguiden
Naturguiden

På vintern
Skidåkning finns det gott om runtomkring Örnsköldsvik. De närmaste backarna är:  Bjästabackenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Solberglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Skulelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och Åsbackenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster mitt i stan. Längdskidspår finns bland annat på Rutberget och centralt på Skyttis.

Massor av föreningar

I våra mer än 600 föreningar finns allt från konst, teater och körsång till idrott i alla dess former: fotboll, ishockey, innebandy, tennis, golf, ridning och mycket, mycket mer. Idrottsanläggningar finns det gott om, liksom kultur- och fritidsgårdar. I centrum ligger Sliperiet är en populär mötesplats för ungdomar.

Föreningsportalenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Sliperietlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Fritidsgårdar
Idrottsanläggningar
Motions- och skidspår

Mer om vårt föreningsliv

Sidan uppdaterades

2017-12-20

Sidansvarig: