Länk till startsidan

Energi, uppvärmning och solceller

Bra att veta

Kommunen erbjuder verksamheter, föreningar och boende i kommunen kostnadsfri energirådgivning för att skapa förutsättningar att göra energi- och kilmatsmarta val. Det finns många olika uppvärmningsalternativ. Fjärrvärme, värmepump och vedeldning är några av de vanligaste uppvärmningskällorna. För att installera värmepumpar som tar tillvara värme från berg, jord, eller grund- och ytvatten måste du skicka in en anmäla till kommunen. Anmälan ska ha inkommit senast sex veckor innan arbetet påbörjas. Luftvärmepumpar kräver ingen anmälan. Tänk på att ljudet från värmepumpen inte får störa dina grannar.

Med hjälp av solceller som omvandlar solljuset till el kan du producera miljövänlig el. Genom att använda solkartan kan du se hur mycket sol som strålar på ditt tak, hur mycket el du kan producera under ett år och vilka delar av taket som passar bäst för solcellsanläggning. Har du frågor om solceller kan du även kontakta kommunens energi- och klimatrådgivare som erbjuder kostnadsfri energirådgivning och ger dig en överblick över vilka alternativ som finns.

Om du planerar att installera grön teknik kan du få skattereduktion för kostnaden för arbete och material. Det gäller installationer som påbörjats, betalats och slutförts tidigast 1 januari 2021. Det fungerar på liknande sätt som med rot och rut, men är en egen skattereduktion.

Kontakt

Karin Skopac

Energi- och klimatrådgivare

Telefon: 0660-884 25

E-post: karin.skopac@ornskoldsvik.se

Kontaktcenter: 0660-880 00, 07:30–17:00 helgfria vardagar (15 maj–15 september 07:30–16:15)