Coronaviruset och covid-19: Nya skärpta nationella föreskrifter för att bryta den ökade smittspridningen Läs mer om covid-19 och coronaviruset och hur Örnsköldsviks kommun hanterar coronapandemin.

Stäng

Du är här:

Skyddsjakt och skadat vilt

Alla vilda däggdjur och fåglar är fredade men på vissa arter är jakt tillåten under vissa perioder på året, sk jakttider.

Skyddsjakt tillåts på vissa villkor för en del fredade arter för att förhindra skador.

Det är fastighetsägarens ansvar att bedöma och genomföra åtgärder mot djur som kan orsaka skada på egendom eller sprida smitta. Det kan t ex gälla grävlingar eller skabbrävar. Bestämmelserna om skyddsjakt i Jaktlagen ska följas. Länk till jaktlagen finns till höger här på sidan.

Skadade, sjuka eller döda vilda djur

Upptäcks skadade eller sjuka vilda djur är de en fråga för jägare eller polis.

Bra information om vad du bör göra när du hittat ett skadat vilt djur, övergivna djurungar eller besvärande vilt får du på Naturvårdsverkets webbplats.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Markägaren är alltid den som i första hand är ansvarig för döda djur i skog och mark. På Riksmuseets webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du läsa om vad som är ”statens vilt”, dvs vilka vilda djur som när de påträffas döda tillfaller staten. De djuren ska du anmäla till polisen, tel 114 14.

Sidan uppdaterades

2020-03-05

Sidansvarig:

 Kontakta oss

Kontaktcenter
0660-880 00
Skicka e-post

Malin Strandberg
Miljöinspektör