Du är här:

Solarium

Särskilda krav finns på solarier för att skydda de som solar mot hudskador.

Strålsäkerhetsmyndigheten har delegerat tillsynen över solarier till samhällsbyggnadsnämnden i Örnsköldsvik. Vid tillsynen kontrollerar vi hygienen och att solariet har godkänd solarieutrustning.

Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter innebär särskilda krav på information och råd till solkunderna samt krav på att rätt utrustning används. Föreskrifterna har tagits fram för att de som solar i solarier ska skyddas mot hudskador.

Föreskrifterna gäller från och med 1 februari 2013 och innebär följande:

Vid solarier ska SSI:s skyddsråd (”Råd för att skydda din hälsa”) finnas anslagna. Det ska även finnas bruksanvisning med exponeringsschema för hur människor med olika solkänslighet bör använda utrustningen. Även varningstexter ska finnas uppsatta enligt 7 § i solarieföreskriften (SSMFS 2012:5).

Solarier ska vara märkta "UV-typ 3" enligt europastandard och försedda med originalrör enligt märkskylt, eller rör som har en ekvivalenskod vars UV-koduppgifter faller inom ekvivalensområdet angivet på solariet.

Skyddsglasögon ska finnas tillgängliga. Dessa ska både skydda mot UV-strålning samt gå att se igenom.

Kosmetiska och hygieniska produkter som är avsedda för att appliceras på huden före solariestrålningen som kan förstärka UV-strålningens verkningar får ej tillhandahållas eller förmedlas på solariet.

I obemannade verksamheter med solarier ska solariet vara försedd med ett extra tidur som slår av nätspänningen efter högst 15 minuter.

Om du vill använda en lokal för solarieverksamhet måste du anmäla det till samhällsbyggnadsförvaltningen. Du kan också behöva bygglov.

Sidan uppdaterades

2020-04-21

Sidansvarig:

E-tjänster och blanketter

 Kontakta oss

Kontaktcenter
0660-880 00
Skicka e-post

Susanna Vainio
Miljöinspektör

Malin Strandberg
Miljöinspektör

Greta Lindström
Miljöinspektör
--------------------------------
Telefontider
Mån, Tors, Fre: 8:00-9:30
Tis, Ons: 13:00-14:30