Coronaviruset och covid-19: Nya skärpta nationella föreskrifter för att bryta den ökade smittspridningen Läs mer om covid-19 och coronaviruset och hur Örnsköldsviks kommun hanterar coronapandemin.

Stäng

Du är här:

Blomsterprogrammet

De blommor som du ser under sommaren i staden, i parkerna och på torgen runt om i kommunen planeras och varieras från år till år.

Arbetet med blommorna pågår under en stor del av året. Redan i oktober börjar samhällsbyggnadsförvaltningen planera för nästa års sommarblommor. Då väljer man ett tema och förslag ritas upp.

När man planerar tar man hänsyn till vilken blomningstid de olika sorternas blommor har, hur länge de blommar och vilken skötsel de kräver. Vissa blommor behöver t ex bindas upp eller noppas för att blomma hela sommaren. Man måste också ta hänsyn till hur höga växterna är, färg, form och hur väl de tål regn och blåst. För att få ett gott resultat på den färdiga planteringen måste man kunna se en helhet över hur den ska bli och ha en god kunskap om växter.

Det antal fröer och sticklingar som behövs räknas ihop och beställs i början av året.
Den första leveransen - som består av penséer - anländer till kommunens växthus i början av mars. Där odlas drygt 30 000 sommarblommor årligen.

När temperaturen är lagom, ungefär i månadsskiftet april/maj, placerar samhällsbyggnadsförvaltningens parkarbetare ut de första penséerna. Resten av blommorna sätts på plats när frostnätterna passerat, vilket brukar vara i början av juni. Samtliga sommarblommor beräknas vara utsatta lagom till midsommar.

Under sommarmånaderna sköter parkarbetare, säsongsjobbare och feriearbetare kommunens parker och grönytor. De gör ett gediget jobb med städning, gräsklippning och klippning av häckar. De har också hand om skötsel och målning av lekparker.

Planteringarna utsätts tyvärr ibland för skadegörelse. Det är förstås tråkigt att de planteringar som tagits fram för att smycka staden, parker och torg förstörs. Det innebär dessutom kostnader. Varje år läggs ca 50 000 kr på att återställa skadade planteringar.

Sidan uppdaterades

2019-09-25

Sidansvarig:

 Kontakta oss

Kontaktcenter
Måndag - fredag 07:30 -17:00
0660-880 00
Skicka e-post

Trafik- och parkavdelningen
Skicka e-post

Felanmälan, synpunkter och förslag för kommunens gator, gång- och cykelvägar, parker och lekplatser.

Felanmälan och förbättringsförslag via webbformulärlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Ladda ner appen "Ett bättre Örnsköldsvik" till mobil och surfplatta för felanmälan och förbättringsförslag.

Mer information