Den som hanterar mat måste ha kunskaper om livsmedelshygien. Mat kan bli farlig att äta om det finns för många skadliga mikroorganismer i den. Mikroorganismer är bakterier, svampar (mögel och jäst), virus och parasiter. Hur snabbt en mikroorganism växer beror på temperatur, vattentillgång, näring, pH-värde och syretillgång. Därför är det viktigt att förvara livsmedel vid rätt temperatur och att hålla rent.
En vanlig orsak till matförgiftningar är att livsmedel hanterats av någon med smutsiga händer. Mikroorganismer från händerna förökar sig sedan i maten och gör så att den som äter maten blir sjuk. Det är därför mycket viktigt att tvätta händerna ofta och noggrant. Händerna ska bland annat tvättas:
Personal som jobbar med livsmedel ska ha rena arbetskläder. Det är bra att
ha någon form av hårskydd, exempelvis keps eller mössa. Privata kläder och
arbetskläder ska förvaras skilt från varandra för att smitta och annat inte ska
kunna överföras via kläder till mat.
Om du använder plasthandskar till livsmedelshanteringen bör du tänkta på dessa saker:
Personal som är sjuk i till exempel förkylning, magsjuka eller har infekterade sår på händerna, får inte jobba med öppna livsmedel.
Att hålla rent i sin livsmedelslokal är mycket viktigt för att mikroorganismer inte ska spridas. Både lokalen och utrustningen ska vara ren. Tänk på att:
Det är viktigt att hantera maten hygieniskt för att förhindra matförgiftning. Några viktiga saker att tänka på är separering:
Värm upp mat ordentligt till minst 72 °C. Då dör de flesta bakterier. Nedkylning: Mat som ska serveras vid ett senare tillfälle ska kylas ned direkt efter avslutad tillagning. Rekommenderad tid är att det ska ta högst fyra timmar att kyla ned maten till 8 °C. Ofta behövs särskild utrustning till detta. Använd låga och vida kärl.
Temperaturen som maten förvaras i har stor betydelse för hur länge den håller sig fräsch. Mat ska förvaras kallt eller varmt. Mat ska inte förvaras i rumstemperatur, eftersom mikroorganismer växer bäst vid 8-60 °C. Det finns dock bakterier som även kan växa bra vid låga temperaturer. Tänk på att: