EU-politiker gästar Europadag i Örnsköldsvik

symbol Europadagen i Örnsköldsvik

Den 9 maj anordnar Örnsköldsviks kommun för första gången en Europadag riktad till allmänheten. EU-politiker, inbjudna från Bryssel och Haag, lokala politiker, forskare och sakkunniga ska genom föreläsningar och debatter medverka till att lyfta det europeiska perspektivet inför valet till EU-parlamentet 26 maj.

– Vi är mycket glada över att kunna presentera ytterst kvalificerade föreläsare till Europadagen i Örnsköldsvik 2019. Arrangemanget syftar till att öka kunskapen om det europeiska samarbetet och insikten om hur beslut som tas i EU påverkar oss i Sverige och Örnsköldsvik, likväl som på ett internationellt plan. Förhoppningsvis kan det också bidra till att fler väljer att rösta i EU-valet denna gång, säger Maria Nygren, internationell samordnare vid Örnsköldsviks kommun.

Vid förra valet till Europaparlamentet låg röstdeltagandet i Örnsköldsvik på 46 procent, vilket var lägre än genomsnittet för riket som uppgick till 51 procent.

Under Europadagen 9 maj erbjuds både övergripande fakta, ”EU på en timme” och tematiska seminarier: EU i lokalpolitiken, EU och brott och straff, EU och klimatet och EU och demokratin. För gymnasieskolan arrangeras politiskt torg där representanter från samtliga partier svarar på frågor som eleverna förberett. Europadagen i Örnsköldsvik avslutas med politisk debatt i Folkan på kvällen.

I anslutning till Europadagen förbereder även olika aktörer i civilsamhället aktiviteter med anknytning till europeiskt samarbete.

Program för Europadagen, som kontinuerligt fylls på, finns under ornskoldsvik.se/europadagen

Aktuelltartikel publicerad av: Elisabeth Bårman

2019-02-12

 Kontakta oss

Maria Nygren
Internationell samordnare, kommunledningsförvaltningen,  0660-881 79