Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Örnsköldsvik är fortsatt en Fairtrade City!

För andra året i rad har Örnsköldsvik tagit emot diplomeringen Fairtrade City. Diplomeringen ges till kommuner som engagerar sig för en rättvis handel och etisk konsumtion samt uppfyller de kriterier som Föreningen för Fairtrade Sverige ställer. Bland annat ska man leva upp till ILO:s kärnkonventioner i offentlig upphandling, att det bedrivs ett aktivt informationsarbete samt erbjuds ett utbud av Fairtrade-märkta produkter i butiker, på serveringsställen och arbetsplatser.

Arbetet leds av en lokal styrgrupp. I Örnsköldsvik består styrgruppen av representanter från kommunen, Cesam, handel- och restaurangbranschen samt Svenska kyrkan. Ordförande är Kristin Ögren som också är förtroendevald ordförande i kommunens och landstingets gemensamma kostnämnd.

Under 2018 har styrgruppen planerat för några lokala aktiviteter kopplat till att upplysa om Fairtrade. Bland annat kommer det finnas information i samband med O-ringen i juli, samt under fokusveckor i oktober och under den globala hållbarhetsveckan i november. För dig som är intresserad av att hänga med i vilka aktiviteter som genomförs, besök facebooksidan:

Fairtrade City Örnsköldsviklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Örnsköldsviks kommun arbetar ständigt för att öka andelen Fairtrade-märkta produkter inom livsmedel. Redan idag är exempelvis allt kaffe som konsumeras i kommunens stadshus Fairtrade-märkt och genom ett nytt livsmedelsavtal, som börjar gälla i vår, kommer kommunen att öka antalet upphandlade Fairtrade-produkter.

Här kan du läsa mer om Fairtrade City och diplomeringen.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Aktuelltartikel publicerad av: Susanna Domeij

2018-03-26