Du är här:

Historia

Örnsköldsviksbygden har 7 000 - 8 000 gamla spår av mänskliga aktiviteter. Det handlar om forntida spår som rikligt med bronsåldersrösen och den hittills äldsta nordligaste kända bondgården i Sverige. Denna, cirka 2000 år gamla gård, finns i Gene som ligger strax söder om Örnsköldsvik. Gene fornby är idag helt återuppbyggd. Kunskapen om linets förädlingar redan på 1600-1700-talet gav denna bygd ett visst välstånd. Bönder från dessa trakter blev affärsbönder och tog de fina spånaderna och körde "söderöver" till Uppsala och Stockholm och sålde dessa produkter, därav begreppet "sörköreri".
 
Fisket har varit rikt efter kusten. Därför finns också ovanligt många bevarade pittoreska fiskelägen som till exempel Ulvöhamn, Trysunda och Skeppsmalen.
 
Sågverksrörelsen kom igång i mitten av 1700-talet en bit upp efter älvarna för att i mitten av 1800-talet flyttas ner till kusten i samband med ångsågens utveckling.
 
Örnsköldsvik grundades som köping 1842 och blev stad 1894. Namnet kommer från landshövding Per Abraham Örnsköld (1762-1769). Som minne efter denne landshövding fick köpingen namnet Örnsköldsvik och idag är en av få städer i Sverige som har sitt namn efter en person som inte är kunglig. Örnsköldsvik ligger i norra Ångermanland, norr om den stora Skuleskogen - just därför kallas invånarna ibland för "nolaskogsare".
 
Örnsköldsviks historia lade grunden till den industri som finns i området idag med dominans av skogs- och verkstadsindustri, även om tjänstesektorn numera ökar. Idag finns det omkring 2 500 företag i kommunen.
 

Sidan uppdaterades

2019-04-23

Sidansvarig:

  • Ingen giltig användare vald.

Mer information

Mer information om Örnsköldsviks historia kan du läsa i kulturmiljöprogrammet (PDF)PDF och på sidorna om Örnsköldsviks museum och konsthall.