Tekniksamarbete Örnsköldsvik

Fotograf: Emilia Bergmark-Jiménez

Teknikprogrammet på Parkskolan i Örnsköldsvik har tillsammans med bland andra Örnsköldsviks Industrigrupp, KomTek, Ung företagsamhet och Bizmaker utvecklat ett lokalt samarbete med konceptet teknikcollege som inspiration.

Teknikprogrammet har under de år projektet pågått (2017-2018 utvecklat ett kontinuerligt samarbete med industrin i kommunen. Varje år gör elever i årskurs 1 studiebesök på minst två av Örnsköldsviks större industrier. I årskurs 2 fördjupas studiebesöken till att ingå i elevernas inriktningkurser. Då åker eleverna också till Luleå för att besöka Luleå Tekniska Universitet och göra studiebesök på företag inom sektorer som inte finns tillgängliga i vår kommun. Det tredje läsåret åker eleverna till Stockholm och besöker Riksdagen samtidigt som man gör andra studiebesök på vägen dit eller i Stockholm. Syftet är göra eleverna mer motiverade till fortsatta studier efter gymnasiet men också att locka fler elever att söka in på Teknikprogrammet. På så vis skapas en ökad kompetens för företagen i Örnsköldsvik.

För att få fler tjejer att söka till Teknikprogrammet och på så vis få fler kvinnor i teknisk sektor har Teknikprogrammet arbetat aktivt med att stötta de tjejer som söker programmet med att genomföra träffar för enbart tjejer på programmet för att de ska lära känna varandra mellan årskurserna och på så vis få en bättre samhörighet. Det ordnas även tjejkvällar för årskurs 9 där de bjuds in till programmet och får träffa tjejer som studerar på Teknikprogrammet. Allt detta för att få en högre andel tjejer på programmet och i förlängningen få en jämnare könsfördelning inom företag i teknisk sektor.

Teknikprogrammet har även ett bra samarbete med Komtek, bland annat genom att delta i deras NoT-dagarna (naturvetenskap och teknik). Flera elever arbetar även som handledare på Komteks kvällskurser och har genomfört teknikdagar för elever på Järvedsskolan i samarbete med Komtek.

Världsklass Örnsköldsvik medfinansierade satsningen utifrån utmaningen Hitta rätt kompetens för framtiden och att projektet bidragit till att nå målet Fler och lönsammare företag.

Sidan uppdaterades

2019-09-10

Sidansvarig:

 Kontakta oss

Ingela Olsson
Örnsköldsviks gymnasium
0660-883 83
Skicka e-post