Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten och Region Västernorrland har skärpt de allmänna råden i länet för att bryta den ökade smittspridningen Läs mer om covid-19 och coronaviruset och hur Örnsköldsviks kommun hanterar coronapandemin.

Stäng

Partnerskapet deltagare

Här presenteras deltagarna i partnerskapet för Världsklass Örnsköldsvik och det långsiktiga utvecklingsarbetet för platsen Örnsköldsvik.

Här kan du läsa mer om hur partnerskapet tillsätts och deras uppdrag.

Hans Hallin

Bakgrund: Hans kommer ursprungligen från Sidensjö och har sedan 1979 arbetat som IT-leverantör till industrin i stort och har/haft olika ledande positioner både i Sverige och internationellt. Årsskiftet 2009/2010 startade Hans tillsammans med kollegor och Eurocon Consulting AB bolaget Eurocon MOPSsys AB och förvärvade produkten MOPS, ett IT-system för massa- och pappersindustrin. 2018 sålde Hans sin majoritetspost till det kanadensiska börsnoterade bolaget Constellation Software Inc. Hans är fortsatt VD för MOPSsys svenska bolag och MOPSsys globala verksamhet.

Brinner för: Hans har ett starkt Nolaskogshjärta och vill gärna vara med och bidra så att det går bra för bygden. Han brinner för att Örnsköldsvik ska ha intressanta arbeten i stort på orten och bra möjligheter till utveckling när det gäller teknik. Hans vill att Örnsköldsvik fortsatt ska vara en stark leverantör på världsmarknaden och ser som ett måste att bevara och stärka den unika kompetens Örnsköldsvik har inom industrin.

Sfär: Större och internationella företag i Örnsköldsvik
Nominerad av:  Handelskammaren och Industrigruppen

Ann Strandberg

Bakgrund: Ann är född och uppvuxen i Örnsköldsvik men bor i Skortsjö, Moliden, sedan mer än 30 år. Hon är civilekonom i grunden och har en bred bakgrund från olika branscher, bland annat bank och tryckeri. Idag är Ann VD på Edvardssons i Bredbyn AB. Musiken har alltid varit viktig för Ann som ägnar mycket tid åt att sjunga i ett rockband som hållit igång i snart 25 år. Träning är också ett intresse. Ann har alltid varit aktiv inom föreningslivet och haft flera olika styrelseuppdrag för t.ex. Örnsköldsviksortens Ryttarklubb, Molidens IK, Företagarna.

Brinner för: För Ann är det viktigt att det finns möjlighet att bo på landsbygden och att vi aktivt jobbar för att förbättra den möjligheten. Det ska vara attraktivt att bo i hela Örnsköldsviks kommun. En annan viktig fråga är företagandets villkor, att underlätta för, och uppmuntra, de som driver företag och därmed skapar sysselsättning.

Sfär:  Småföretagandet i Örnsköldsvik
Nominerad av:   Företagarna

Ragnhild Backman

Bakgrund: Ragnhild är utbildad civilingenjör från KTH med sina rötter i Örnsköldsvik. Hon har arbetat inom bygg- och fastighetsbranschen sedan mitten på 80-talet och har lång erfarenhet inom stads-, centrum, - och detaljhandelsutveckling. Idag driver Ragnhild, som tredje generationen i Örnsköldsvik, Backmans Fastighets & Företagsutveckling AB. Hon har även en rad olika styrelseuppdrag som ordförande i Centrumlyftet, styrelsemedlem i Fastighetsägarna Örnsköldsvik, Fastighetsägarna Sverige AB (Förbundsstyrelsen) styrelseordförande för Almi Mitt samt styrelseledamot i ÖviksHem, samt Diös och Malux.

Brinner för: Att Örnsköldsvik ska växa och utvecklas! En viktig framgångsfaktor är regionförstoring med Umeå för att få en större arbetsmarknad. I grunden handlar det om att få fler arbetstillfällen till Örnsköldsvik.

Sfär: Stadsutveckling och handeln
Nominerad av: Cesam

Sofia Olsson

Bakgrund: Sofia är uppvuxen på landsbygden i Örnsköldsvik och har sedan hon var liten alltid drömt om att en dag få arbeta hemma på gården. Efter några turer runt om i Sverige, med bland annat ett stopp i Hemavan där hon arbetat för Stig Strand, hittade hon tillbaka hem. Sofia är sedan flera år tillbaka egenföretagare och driver Källarbacken Saga på hemgården i By. Sofia är 6:e generationen som driver verksamhet på gården och man kan verkligen säga att hennes barndomsdröm gick i uppfyllelse.

Brinner för: Sofia vill vara med och utveckla Örnsköldsvik och tycker det finns en framtidstro här. Hon känner starkt för "grönt företagande", företagande på landsbygden och vill bland annat lyfta fram den fantastiska maten vi har runt omkring oss. 

Sfär:  Landsbygdens perspektiv
Nominerad av:  Bygderådet

Magnus Hallberg

Bakgrund: Magnus kommer från Kluk, en liten by i Jämtland. Han flyttade till Umeå för att plugga och doktorera i kemi och bioteknik. Har bott och jobbat i London samt Stockholm innan han flyttade tillbaka till Norrland och Örnsköldsvik, för kärleken och den vackra naturen. I samma veva fick familjen barn och Magnus började arbeta på Processum. Han tycker om att staden erbjuder mycket på industrisidan samtidigt som det går att bo väldigt lantligt med närhet till naturen. Idag är Magnus avdelningschef för Bioraffinaderi och Energi på RISE AB.

Brinner för: Magnus ser Örnsköldsvik som en fantastisk stad med en härlig framåtanda och tycker mycket om framtidstron som finns här och även det natursköna.

Sfär:  Forskning, Innovation
Nominerad av:   Processum

Peder Sundström

Bakgrund: Peder kommer från Örnsköldsvik och har tidigare rest världen runt som frilansande äventyrs- och resefotograf. Då gav han också ut sin första bok, vilken såldes i över 20 länder, och studerade samtidigt fotografi, formgivning, konst och reklam. Därutöver har Peder även en civilekonomexamen med inriktning mot marknadsföring. Bodde många år i Åre, men väl tillbaka till kusten var han med och startade upp Magasin Höga Kusten som numera är landets mest prisvinnande destinationsförlag. Idag driver Peder även den växande kommunikationsbyrån Devocy Communication som VD, Design- och varumärkesstrateg, med siktet att bli norra Sveriges främsta byrå.

Brinner för:

Peder älskar den lilla orten och tycker om enkelheten det skapar. Engagemanget i att skapa ett destinationsvarumärke i världsklass driver honom och har stora drömmar för Höga Kusten vars natur och omgivningar han älskar att röra sig i. Det är lätt att bo här med trevliga människor, mycket kreativitet och stor närhet till, enligt honom, landets absolut bästa friluftsliv. Kombinationen av en attraktiv plats, stora innovationer, kreativ utveckling och social trygghet, det tycker Peder att man både ska vara stolt över och rädd om.

Sfär: Besöksnäringsutveckling i Höga Kusten
Nominerad av: Höga Kusten Destinationsutveckling

Karolina Rosdahl

Bakgrund: Karolina är född och uppvuxen Örnsköldsvik. Just nu bor hon i Sundsvall och arbetar som innovationsrådgivare på Mittuniversitetet. Karolina har en civilingenjörsexamen med inriktning ergonomisk design och produktion från Luleå tekniska universitet. Att resa är en passion för Karolina och däri hittar hon mycket inspiration för det professionella och privata livet. Under ett flertal år som innovationsrådgivare hos Almi Företagspartner Mitt AB i Örnsköldsvik har hon möjliggjort många initiativ som främjande innovationsutveckling i näringslivet.

Brinner för: Karolina vill verka för att Örnsköldsvik och Västernorrland ska fortsätta bygga en stark infrastruktur för det innovativa ekosystemet. Att förstå trenderna och att effektivt genomföra spännande utvecklingsinsatser är starka förmågor hos Karolina. Kontrasterna mellan var vårt samhälle står idag och vad som måste göras för att forma en hållbar framtid är en utmaning som sporrar Karolina till att uppmuntra människors förmåga till kreativitet och nytänkande.

Sfär:  Innovation och högre utbildning

Nominerad av:   Idéforum och Bizmaker

David Wahlén

Bakgrund: David är jämtlänning med rötterna i Persåsen. David har bland annat en masterutbildning inom dirigering och dragspel från Piteå Musikhögskola. Under studietiden gjorde han även en sejour på Sibelius Akademin i Helsingfors. Kärleken träffade han i Piteå och med tiden var det musiken som drog dem båda till Örnsköldsvik. Idag kombinerar David ett liv som frilansande dirigent och dragspelare med diverse vikariat som kantor i Svenska kyrkan.

Brinner för: Att utveckla de mångkulturella uttrycksformerna och lyfta fram samt göra plats för alla olika typer av konstformer i Örnsköldsvik: musik, dans, målad konst, skulptur, allt! David ser gärna ett samspel mellan kulturen och idrotten för han tror starkt på att kombinationen mellan de båda gör människor gott.

Sfär:  Idrott, Kultur och föreningsliv
Nominerad av:   Kultur och fritid

Anna Mannelqvist

Bakgrund: Anna är född i Sollefteå och inflyttad Örnsköldsviksbo sedan 2000. Anna har en civilekonomexamen från Umeå universitet och mastersexamen i företagsekonomi från UVA, Virginia, USA. Idag är hon verksamhetsledare vid enheten för Externa relationer vid Umeå universitet vars uppdrag är att ge stöd till nyttiggörande av forskning. Anna är sedan många år engagerad i flera idrottsföreningar. Idag främst som ordförande i Vårby IK och styrelseledamot i Öviks tennisklubb (ÖTK).

Brinner för: Att finna former för att ta tillvara kraften och styrkan hos ideella aktörer för att utveckla Örnsköldsvik! Idrottsföreningar är viktiga och ideella krafter som bland annat kan bidra till att skapa ett inkluderande och socialt hållbart Örnsköldsvik.

Sfär: Idrott och föreningsliv
Nominerad av: Kultur och fritid


Vanja Östman

Bakgrund: Vanja har funnits med i Örnsköldsviks utvecklingsarbete sedan 2003 där hon har arbetat som jämställdhets- och mångfaldsutvecklare, samt utvecklingsledare i Världsklass 2015. Idag är Vanja tillväxtchef på Örnsköldsviks kommun och tycker det är spännande att arbeta med Örnsköldsviks utveckling. Hon har ett starkt socialt patos och spenderar mycket tid med att engagera sig i goda saker. Utöver det fylls fritiden med att umgås med familj och vänner.

Brinner för: människors lika värde och för att skapa engagemang hos medborgare och medarbetare. Att Örnsköldsvik ska fortsätta vara platsen med stark framtidstro där ingenting är omöjligt och där både människor och företag kan utvecklas.

Magnus Haglund

Bakgrund: Magnus är kommundirektör på Örnsköldsviks kommun sedan sommaren 2014. Han har lång erfarenhet inom det militära och kommer närmast från Statens Skolinspektion där han bland annat var regionschef över Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtlands län. Magnus trivs bäst när han får vara utomhus, gärna träna eller vara ute i skog och mark med sin hund.

Brinner för: Att få vara med och utveckla Örnsköldsvik som plats att leva och bo på. Att ännu bättre lyckas med att förklara för alla som vill lyssna, och även för de som man måste tvinga att lyssna, att Örnsköldsvik är fantastiskt. Magnus vill att Örnsköldsvik ska vara den plats som man förknippar med värme, värdskap och allas lika värde, samt naturligtvis en natur i världsklass.

 

Per N

Per Nylén

Bakgrund: Per är socialdemokratiskt kommunalråd, kommunstyrelsens ordförande och ordförande för det kommunala moderbolaget Rodret AB. Per är född och uppvuxen i Örnsköldsvik där han bott större delen av sitt liv.

Till yrket är Per gymnasielärare inom företagsekonomi och engelska. Innan sin lärarexamen jobbade Per bland annat inom restaurangbranschen.

Brinner för: Alla människors lika värde. Samhället utvecklas bäst om klyftor motverkas och allas kraft tas tillvara.

Anna-Britta Åkerlind

Bakgrund: Anna-Britta är född i Småland och kom till Örnsköldsvik för snart 30 år sedan. Hon arbetade under många år på Örnsköldsviks Allehanda som journalist och därefter i egna företaget Åkerlind Information, med kommunikation och projekt inom bland annat Främja kvinnors företagande.

Anna-Britta har under alla år varit engagerad i föreningsliv och styrelser på alla nivåer, bland annat inom Studieförbundet Vuxenskolan och Örnsköldsviksortens ryttarsällskap. Hon fick sitt första politiska uppdrag efter valet 2006, som ersättare i humanistiska nämnden. Är nu oppositionsråd för Alliansen och ledamot av kommunstyrelsen för Centerpartiet sedan hösten 2013.Anna-Britta gillar att läsa böcker, rida och arbeta i trädgården. Trivs i skogen och uppe på något berg.

Brinner för: Kreativitet! Vill att vi i Örnsköldsvik ska vara kända för att lyfta fram människor med egna idéer, ge möjligheter att utveckla och förverkliga drömmar.

Sidan uppdaterades

2020-03-30

Sidansvarig:

 Kontakta oss

Per Nylén
Kommunstyrelsens ordförande
Skicka e-post

Anna-Britta Åkerlind
Oppositionsråd
Skicka e-post