Mitt jobb - yrkeslärare

Sofia Johnels vid tungt transportfordon

Tunga fordon och elever som är ivriga att lära, det är en kombination Sofia Johnels uppskattar i jobbet som yrkeslärare på fordons- och transportprogrammet.

För Sofia Johnels är ingen dag den andra lik och att vara flexibel är a och o i hennes roll som yrkeslärare i Örnsköldsviks kommun.

Sedan två år tillbaka undervisar Sofia Johnels eleverna som går andra och tredje året på fordons- och transportprogrammet vid Örnsköldsviks gymnasium med inriktning transport. När hon inte är ute i trafiken och övar med sina elever tillbringar hon dagarna i skolans lokaler på Brogatan där stora delar av utbildningen är förlagd.

– Jag undervisar eleverna både teoretiskt och praktiskt inom lastbilsmonterad kran och skogstransporter samt i gymnasiearbete, vilket är en fördjupningsuppgift med valfri inriktning. En vanlig dag kan jag ha en föreläsning på morgonen där vi går igenom hur du gör när du kommer fram till avlägg för virke. På eftermiddagen testar vi olika lastningsövningar i praktiken, berättar Sofia.

Timmerlastning

Att lasta timmer på ett säkert sätt kräver en hel del övning.

Sofia och hennes fem kollegor, som alla har olika bakgrund och erfarenheter från branschen, arbetar även gemensamt med några av de andra yrkesämnena.

De varierade arbetsuppgifterna är något som passar Sofia bra och som hon trivs med. Hur långt eleverna har kommit i sina teoretiska och praktiska moment är det som delvis styr upplägget för dagen. Även vädret har betydelse och innebär att vissa trafiksituationer inte går att öva på om det exempelvis är för halt ute på vägarna.

– Säkerheten är en viktig del i både undervisningen och i jobbet som yrkesförare. Jag återkommer ofta till det eftersom det har så stor betydelse och det är mycket som kan gå fel, säger Sofia.

Innan Sofia läste till yrkeslärare arbetade hon under åtta år som yrkesförare och körde för det mesta timmerlastbil, vilket gett henne värdefull erfarenhet och kunskap som hon nu har användning för i sin undervisning.

– Jag trivdes väldigt bra med att köra timmerlastbil men kände att jag ville jobba med människor. Det absolut bästa med mitt jobb är eleverna och att få följa deras utveckling under utbildningen. Behovet av yrkesförare i branschen är stor och det är roligt att få arbeta med en utbildning som leder till jobb och se vilka olika karriärvägar eleverna väljer.

Text: Lisa Sundvall
Foto: P-O Sedin

Sidan uppdaterades

2018-12-21

Sidansvarig:

 Kontakta oss

Nolaskogs redaktion
Skicka e-post

eller ring Kontaktcenter
0660 - 880 00

Mer information