Texter bildspel svenska del 1

Avsnitt: Örnsköldsvik, Människorna, Staden, Landsbygden, Skärgårdslivet, Föreningslivet och Friluftslivet.

Örnsköldsvik

Naturkraft: Höga Kustens kuperade och vackra landskap passar en både en aktiv som lugnare livsstil. Här finns gott om plats för rekreation och njutning.

Närhet: Inga bilköer, nära till skola och fritid, till Umeås arbetsmarknad och utbud samt till den övriga delen av Höga Kusten. Från Örnsköldsvik nås 300 000 människor inom 15 mils resväg.

56 139 invånare bor i vår 6 400 km2 stora kommun. Cirka en tredjedel bor på landsbygden (SCB 2017).

Människorna

Omgiven av en storslagen natur ser människor till att det händer saker i stort och i smått – inom näringen, i föreningarna, i kulturlivet med mera. Skaparkraft som gör att Örnsköldsvik utvecklas tillsammans med förutsättningarna för ett gott aktivt liv.

Hög livskvalitet: I Örnsköldsvik är kan du göra karriär och ändå ha ett gott och aktivt liv, där det finns tid och utrymme för fritid, nöje och familj.

Klimatsmarta: Med framtiden i fokus utvecklas klimatsmart produktion av varor och tjänster, samt tillverkning av energieffektiva produkter från förnybara råvaror.

Företagsamma: Här är entreprenörsandan stor och har lett till att vi idag har en starkt näringsliv med stora internationella industriföretag, samt mellanstora och små företag inom tjänster, teknik, handel etc.

Drivna: Invånarnas skaparkraft ser till att saker utvecklas i stort och i smått – i näringen, i föreningarna, i kultur-, idrotts- och friluftslivet med mera. Här satsas det både på den livfulla staden och den levande landsbygden.

Samarbetsvilliga: Det finns en lång tradition av att samverka mellan företag, kommun och invånare. Tillsammans är och har varit vårt framgångsrecept.

Trygga: Örnsköldsvik är statistiskt sett en av Sveriges tryggaste kommuner gällande vålds-, stöld- och tillgreppsbrott. Källa: Plats 26 SKL:s trygghetsmätning 2016.

Staden

Staden ligger vid havet och är omgiven av Höga Kustens kuperade naturlandskap. Det erbjuder livsstilsmöjligheter som är utöver det vanliga.

Mötesplats: Här finns gott om platser där du kan träffa vänner, dag som natt. Klubbar, mysiga caféer och restauranger. Och de blir allt fler.

Närhet till Umeå: Storstaden Umeå ligger endast 50 min bort. Med Botniabanan har vi tillsammans fått en gemensam arbetsmarknad och tillgång till ett ännu större utbud av nöjen, upplevelser etc.

Boende: Staden växer i takt med att ännu fler bostäder byggs i och runt stadskärnan. Många i mycket attraktiva lägen.

Trivsel: Här finns gott om parker, promenadstråk och trivselytor och en utbyggd gästhamn som gästas av såväl invånare som besökare.

Cesam: ”I Centrum i samverkan Örnsköldsvik”, samarbetar stadens näringsidkare, fastighetsägare och kommunen för att göra stadskärnan än mer attraktiv.

Shopping: I den livfulla stadskärnan kompletteras små butiker med stora gallerior och de mysiga caféerna och restaurangerna blir allt fler.

Aktiviteter: I staden finns lek- och nöjeshallar, ett äventyrsbad av nationell klass, muséer och sevärdheter. Dessutom arrangeras årligen olika festivaler och arrangemang.

Arenan: I Fjällräven center kan du se stora konserter och idrottsevenemang av såväl nationell som internationell klass. Den är även hemmarena för Modo Hockey.

Landsbygden

Förutsättningarna är goda för att leva ett landsbygdsliv med frihet, närhet till en fantastisk natur, kryddad med invånarnas drivkraft och kreativitet som skapar gemenskap och aktiviteter.

Företagsamhet: Här är drivkraften stor och har lett till att såväl små, mellanstora och stora internationella företag etablerats. Tillsammans med de engagerade invånarna bidrar till den levande landsbygden.

Bredband: Dig.2020 är Västernorrlands satsning för att nå regeringens bredbandsmål att 90 procent av alla hushåll och företag i Sverige ska ha tillgång till minst 100 Mbit per sekund senast år 2020.

Servicepunkter: På landsbygden finns servicepunkter där invånarna kan träffas över en kopp kaffe, göra sina ärenden över nätet, ta del av information via broschyrer och mycket annat.

Bygdsam: är en samverkansplattform där företag, ideell sektor och kommunen samarbetar för en levande och attraktiv landsbygd.

Upplevelser: Här finns inte bara naturen in på knuten, utan även kultur- och sevärdheter, idrottsplatser, mötesplatser, bygdegårdar och trivsamma landsbygdscaféer.

Landsbygdsliv: Förutsättningarna är goda för att leva ett landsbygdsliv med frihet, närhet till naturen, kryddad med invånarnas drivkraft och kreativitet som skapar förutsättningar för gemenskap och aktiviteter.

> 20 000 av Örnsköldsviks 55 964 invånare bor på landsbygden (SCB 2016).

Skärgårdslivet

I skärgården möts du av öar med kala klippor och badhällar, men även av skogsbeklädda öar och vita stränder. Med skärgårdspärlor som Ulvön och Trysunda, samt en tillgänglighet utöver det vanliga.

Ulvön och Trysunda är pärlorna bland våra skärgårdsöar. Med gästhamnar, övernattningsmöjligheter, olika promenadstråk och sevärdheter. Under sommartid går det regelbundna turer till Ulvön och Trysunda.

Sandstränder: Gullviks, Nyängets och Salusands havsbad med sina fina sandstränder är några av de platser våra invånare gärna söker sig till sommartid.

Havet: Den djupa skärgården är en dröm för alla seglare. Här slipper du kryssa mellan grynnor och grund och du kan på många öar lägga till med båten direkt vid en klippa.

Ulvö hotell: Ulvö hotell håller högsta nationella klass och drar till sig besökare från hela världen både sommar som vinter.

Tillgänglighet: Här kan lägga till vid klippa som du får ha för dig själv eller lägga till vid någon av alla de landstigningsplatser som tillgängliggjorts med brygga, fikabord, grillplatser och vissa fall även bastuanläggningar.

Skärgård i världsklass: Cirka 64 mkr har investerats i att tillgängliggöra skärgården och i marknadsföring för att utöka skärgårdsturismen i Höga Kusten.

Föreningslivet

I Örnsköldsvik är föreningslivet stort. Drivkraften hos 600 föreningar skapar enstående förutsättningar för kreativitet, social samvaro och en aktiv fritid.

600 föreningar: Drivkraften hos de 600 föreningarna som är utbredda över hela kommunen skapar enastående förutsättningar för kreativitet, social samvaro, en aktiv fritid och där det finns många samlingslokaler.

Friluftsliv: Höga Kustens natur skapar fantastiska förutsättningar för friluftslivet. Här arbetar ideella krafter tillsammans med kommunen med att tillgängliggöra naturen för den aktive, men även för dem som endast vill njuta.

Kultur: Intresset för kultur är stort i Örnsköldsvik med en rad olika kulturföreningar och sällskap. I Örnsköldsvik arrangeras årligen en rad olika kulturaktiviteter. Tillsammans med kommunen arbetar föreningarna för att utveckla och lyfta kulturen. Bland annat ses på möjligheterna för ett framtida kulturhus. Även intresset för att sjunga i kör är stort i Örnsköldsvik.

Idrott: Det finns en stark idrottstradition i Örnsköldsvik inom både vinter- och sommaridrott. Här finns bredden. Föreningarnas engagemang ser till att det finns plats för såväl elitsatsande som motionärer.

Olika sporter: Här är förhållande goda för vintersporter som skidor på längden och på tvären med en mängd av skidspår och två stora slalombackar. Andra exempel på sporter är ishockey, backhoppning, curling, konståkning och längdfärdsåkning populära aktiviteter. I Örnsköldsvik finns en stor mängd fotbollsföreningar. Men även andra sporter som cykling, fridrott och golf, samt hästsport. Exempel på etablerade sporter i våra inomhushallar är innebandy, badminton, tennis. Det finns även ett antal stora gymkedjor etablerade i Örnsköldsvik som kompletteras av mindre aktörer.

Motor: I Örnsköldsvik är motorintresset stort och att uppleva naturen på nära håll. Här finns bland annat Sveriges största skoterklubb, men även sporter som enduro, isracing, är väletablerade.

Modo Hockey: I arenan Fjällräven center spelar Modo Hockey sina hemmamatcher. Matcherna är en folkfest som engagerar såväl unga som gamla bland Örnsköldsviks invånare Modo Hockey är även en stor aktör inom föreningslivet med barn- och ungdomsidrott.

Friluftslivet

I Örnsköldsvik finns massor av möjligheter till ett aktivt friluftsliv året om. Listan är i det närmast oändlig, sommar som vinter. En fantastisk natur som tillgängliggjorts av kommunen och ideella krafter.

Sveriges friluftskommun: Ett framgångsrikt samarbete mellan kommun och föreningsliv har gett oss utmärkelsen Sveriges friluftskommun 2011, 2015 och 2016.

Tillgångar: Örnsköldsvik erbjuder fantastiska förutsättningar för den friluftsintresserade med 59 friluftsområden och 57 fiskevårdsområden.

Höga Kusten: Kultur- och naturlandskapet och engagerade entreprenörer har skapat goda förutsättningar till ett varierat friluftsliv året runt, i hela vår kommun. Intresset för Höga Kusten har vuxit avsevärt de senaste åren och finns nu i den absoluta toppen bland besöksmål i Sverige.

Leder: Via 9 vandringsleder, 7 kanotleder och 150 mil skoterleder upplever du den fantastiska naturen på nära håll.

Stadsnära: Hälsans stig, Hornsjön naturreservat, Själevads friluftscentral och Skyttis idrotts- och friluftsområde ger goda förutsättningar för motion och njutning.

Upplevelser: Skuleskogens nationalpark, Höga Kustenleden, Skallbergsgrottorna, samt skärgårdsöarna Trysunda och Ulvön är exempel på upplevelser som lockar såväl invånare som besökare.

Sidan uppdaterades

2020-04-22

Sidansvarig: