Texter bildspel svenska del 2

Avsnitt: Idrottslivet, Kulturlivet, Näringslivet, Arbetsmarknaden, Studier, Utveckling och Höga Kusten.

Idrottslivet

Det finns en stark idrottstradition i Örnsköldsvik inom både vinter- och sommaridrott. Föreningarnas engagemang ser till att det finns plats för såväl motionärer som elitsatsande.

Innebandy: I Örnsköldsvik finns en lång tradition av att spela innebandy. Både herr- och damlagen har tagit flera SM-guld och genom åren har barn- och ungdomsidrotten vuxit sig stor och stark.

Fotboll: Det finns en mängd olika fotbollsplaner runt om i kommunen. I den moderna och stadsnära inomhushallen Rexroth tränar lag från hela Örnsköldsvik på konstgräs.

Ishockey: Här finns en stark ishockeytradition, där Modo Hockey varit framgångsrikt. I kommunen finns en mängd olika hallar och utomhusrinkar.

Tennis: I den stadsnära tennisanläggningen Mattsborgen kan du spela tennis året runt. De har både grus- och hardcourtbanor.

Golf: Intresset för golf är stort och banorna på Veckefjärden (som korats till Norrlands bästa golfbana) och Puttom erbjuder högklassiga förhållanden i fantastiska miljöer för både invånare och besökare.

Skidor: Här är förhållande goda för vintersporter på längden och på tvären med en mängd av skidspår och två stora slalombackar, samt för backhoppning med en hoppbacke mitt i stan.

Skridskor: Förutom konståkning och ishockeyn, så är längdfärdsåkning på våra isar en populära aktiviteter, som ger både en idrotts- och naturupplevelse utöver det vanliga.

Skyttis: Bland våra idrottsanläggningar sticker Skyttis stora frilufts- och idrottsanläggning ut lite extra. Där finns en konstgräsplan, friidrottsbanor, innebandy- och fotbollshall,, skridskobana, hockeyhall och konstsnöbelagda asfaltsspår.

Kulturlivet

Örnsköldsvik har en stabil grund för musik- och kulturliv, där vår kulturskola är en inspirationskälla för barn och ungdomar. En mängd kulturintresserade invånare som bidrar till ett levande kulturliv med olika aktiviteter.

Kultur: En mängd kulturaktiviteter arrangeras årligen och det finns flera hembygdsgårdar och samt institutioner däribland Genesmons arkeologiska friluftsmuseum, Örnsköldsviks museum och konsthall.

Teater: Med Örnsköldsviks Riksteaterförening i spetsen finns ett antal sällskap som bjuder på allt från klassisk teater till revyer.

Kulturhus: Kommunen har avsatt 700 000kr till en fördjupad utredning och förprojektering om ett kulturhus som är tänkt att bli en samlingspunkt för kommunens kulturliv

High Coast Art Valley: I konstdalen har Nätterlunds stiftelse hitintills placerat ut 25 konstverk av nationellt kända konstnärer och lokala förmågor. Tillsammans bildar de ett kulturstråk som sträcker sig från Ulvöarna längs Nätraälvens dalgång.

Musikmakarna: Yrkesskolan Musikmakarna och deras blivande musikproducenter har satt Örnsköldsvik på Sverigekartan i musiksammanhang. Dream Hill Academy Musikskola som drivs av rikskände musikproducenten Anders Bagge, har på senare år även etablerat sig.

Musik: Kulturskolan har blivit en viktig grund för den mängd orkestrar, körer, grupper inom rock-pop-, folkmusik, jazz m.m. som finns i Örnsköldsvik.

Näringslivet

Örnsköldsvik är en företagstät kommun med många internationella företag, stark företagandetradition och stort utvecklingsfokus. Samverkan mellan kommun och företag har blivit en framgångsfaktor.

Klimatsmart: Med framtiden i fokus utvecklas klimatsmart produktion av varor och tjänster, samt tillverkning av energieffektiva produkter från förnybara råvaror

Industrihistoria: Örnsköldsvik har en stark industrihistoria där det finns en stor och konkurrenskraftig kunskap i företagen, däribland BAE Systems, Bosch Rexroth och Aditya Birla Domsjö

3% av Sveriges totala nettoexport står Örnsköldsviks exportindustri för.

North Sweden Cleantech: bygger på företags och offentliga verksamheters samarbeten i Västerbotten och Örnsköldsvik. Två projekt ska ge ännu bättre förutsättningar och till positionen som ledande inom innovativ energi- och miljöteknik, samt till tillväxt.

> 2500 företag inom handel och tjänster, samt en industri där många av företagen vänder sig till en internationell marknad.


NIS: I ”Näringsliv i samverkan” arbetar Handelskammaren, Företagarna, Örnsköldsviks industrigrupp och kommunen sedan
en lång tid tillbaka för Örnsköldsviks utveckling.

Besöksnäringen: Allt fler besökare söker sig till Höga Kusten. För 6:e året i rad går det mot en rekordomsättning och fler besökare än tidigare år.

Tjänstesektorn: växer sig allt starkare inte minst inom IT, där flera företag agerar på den nationella och internationella marknaden.

Arbetsmarknaden

Örnsköldsviks som arbetsmarknad breddas med en växande tjänstesektor som komplement till den starka industrin och där besöksnäringen och Höga Kusten är på frammarsch.

Internationellt: Vi har ett av norra Sveriges mest internationella näringsliv med en stor andel jobb på multinationella företag.

50 minuter är pendlingstiden mellan Örnsköldsvik C och Umeå C med Botniabanan.

>26 000 jobb finns det totalt inom kommungränsen. 2/3 av dessa är inom privata verksamheter.

Karriär: Det starka näringslivet erbjuder goda karriärsmöjligheter. Framförallt söks ingenjörer, tekniker samt personal inom utbildnings- och sjukvårdsområdet.

Samverkan: Örnsköldsvik arbetar tillsammans med Umeå i en gemensam arbetsmarknadsregion för att säkerställa Örnsköldsviks långsiktiga kompetensbehov och attraktivitet.

> 100 000 jobb tillsammans med Umeå i norra Sveriges största arbetsmarknad.

Studier

I Örnsköldsvik finns utvalda utbildningar på universitets och YH-nivå. Alla kurser och program ges av välkända utbildningsanordnare och utformas i nära samarbete med det regionala näringslivet.

Universitetet: Vissa utbildningar arrangeras av Umeå universitet, några få på plats men fler olika program och kurser på distans.

Lärcentrum: erbjuder studerande inom högre utbildning och på yrkeshögskolan en lugn och attraktiv studiemiljö, där studenter har tillgång till teknisk utrustning, tentamensservice och bibliotek.

Pendling: Många studenter studerar i Umeå men bor i Örnsköldsvik. Pendlingstiden med Botniabanan till Umeå universitet är cirka 50 min. Med Kustbussarna tar det cirka en timme.

Yrkeshögskola: anordnar bl.a. utbildningar inom teknik, fotvård, mjukvaror, systemteknik. Musikmakarnas musikproducenter har fått stora framgångar i musikbranschen.

Forskning: Verkstadsindustrin i samverkan med Umeå universitet, Mittuniversitetet och Luleå tekniska högskola bedriver en framgångsrik forskning inom bl.a. skog, turism och processindustri, samt kemi, energi och samhällsforskning.

Samverkan: Många av utbildningarna, såväl universitets- som yrkesutbildningar tas fram tillsammans med regionala näringslivet.

Folkhögskolan: Bland folkhögskolorna finns rikskände Anders Bagges Dreamhill, samt Music Academy, Hälsocoach, Musiklinjen och Teaterlinjen.

Utveckling

I Örnsköldsvik arbetas det för ett gott näringslivsklimat. Här samarbetar näringsliv, föreningsliv, kommun och andra offentliga aktörer tillsammans i Världsklass Örnsköldsvik för att finna lösningar och skapa tillväxt.

Drivkraft: I Örnsköldsvik finns en drivkraft och framtidstro som gör att byggkranar snurrar, att företag startas och att föreningslivet blommar. Här finns viljan och modet att skapa och att visa handlingskraft.

Världsklass Örnsköldsvik: Arbetet för att driva på utvecklingen i hela den geografiska kommunen går under namnet Världsklass Örnsköldsvik.

Utmaningarna: I omvärldsanalysen som Världsklass Örnsköldsvik tagit fram finns ett antal utmaningar för utveckling. Det handlar till stor del om att öppna upp för omvärlden, för nya regioner, ny befolkning och för alla åldersgrupper.

North Sweden Cleantech: Vasa, Västerbotten och Örnsköldsvik samarbetar för att stärka positioner som ledande inom energi- och miljöteknik-området genom två Cleantech-projekt.

Idéslussen: Genom Världsklass Idésluss bollas och förverkligas goda idéer tillsammans genom coachning, matchning och medfinansiering.

Nätverk: I Örnsköldsvik finns en lång tradition av att samverka och att nätverka. Genom Världsklass nätverksträffar samlas människor som känner engagemang för Örnsköldsviks utveckling och ge utrymme för samtal och tid att ta del av varandras tankar och idéer.

Företagsklimat: I Örnsköldsvik arbetas det för ett näringslivs-klimat som gör det enkelt att vara företagare och som gör att fler företag utvecklas och etablerar sig här.

Höga Kusten

I det vackra världsarvet Höga Kusten, längs Norrlandskusten, mellan Härnösand och Örnsköldsvik, finns världens högsta kustlinje med helt unika bevis på hur landet rest sig efter varje istid.

Örnsköldsvik en del av Höga Kusten: Örnsköldsvik är en del av Höga Kusten liksom Kramfors, Härnösand och Sollefteå. Tillsammans erbjuds ett fantastiskt utbud av sevärdheter, aktiviteter och upplevelser.

Skuleskogen: Den väglösa och vilda Skuleskogens nationalpark är Slåttdalsskrevan, utsikten från Slåttdalsberget, spåren av landhöjningen, storskogen och Naturum Höga Kusten några av sevärdheterna.

Friluftsliv: Höga Kustens natur erbjuder fantastiska friluftslivsmöjligheter både i skärgården och i naturen för såväl den aktive friluftsälskaren som för den som bara vill njuta.

Naturvärldsarv: Världens högsta kustlinje med helt unika bevis på hur landet rest sig efter varje istid. Världsrekordet är uppmätt vid Skulebergets topp, där kustlinjen gått hela 286 meter högre än nuvarande havsyta.

Skärgården: I skärgården är Ulvön, Trysunda och Grisslan tre kända och kära öar. Skags och Högbondens fyr med omgivningar är andra höjdpunkter, liksom Rotsidan och fiskelägena i Norrfällsviken och Bönhamn.

Möten: Möten kan ske på destinationens boendeanläggningar, längs en vandringsled eller i en övernattningsstuga – men också i mer arrangerad form, som på olika frilufts- och smakfestivaler.

Sidan uppdaterades

2020-04-22

Sidansvarig: