Frukoststudion 27 februari

Frukoststudion

Industriutveckling i vår innovativa region

Denna morgon samtalade vi kring industrin, dess målsättningar och behov – inte minst av nya innovationer och affärsidéer från nystartade företag som befinner sig i en första utvecklingsfas och söker sin marknad.

Industrin i Umeå-regionen har framtidstro. Under de kommande åren investeras 10-tals miljarder inom industri, industrinära verksamheter och infrastruktur. Marie Gidlund, Näringslivsutvecklare på Umeå Näringsliv, berättade mer om näringslivet, investeringarna och kommunens ”nyindustrialiseringsagenda” för att stötta och stärka utvecklingen.

Komatsu Forest har signalerat sin ambition att bygga en produktionsanläggning i Umeå. Martin Ärlestig, EVP Produktion och CIO, Fabrikschef Umeå, presenterade företagets nuläge, framtida ambition vad gäller produktion samt en långsiktig vision att plocka hem mer produktion till Umeå-regionen.

Allt fler stora bolag söker sig till startups för att få nya idéer och öka takten på sin egen innovation. Men konkurrensen om svenska startups är stor. Världens ögon är riktade mot Sverige eftersom många svenska startups har inlett framgångsrika nationella och internationella samarbeten som resulterat i en rejäl hävstång för företagens utveckling.

För att Sverige ska bli mer konkurrenskraftigt måste startups och storbolag samarbeta närmare. Ignite Sweden skapar unika förutsättningar för detta, och Norra Sveriges större företag och startups behöver vara med på resan. Maria Olofsson, verksamhetsledare på Uminova Innovation, berättade mer.

Moderator: Clas Engström, Örnsköldsviks kommun

Frukoststudion arrangeras av Örnsköldsviks kommun, Företagarna, Handelskammaren Mittsverige och Örnsköldsviks Industrigrupp.

Sidan uppdaterades

2019-02-28

Sidansvarig: