Försäljning av tobak

Nya regler om tillstånd för tobaksförsäljning från 1 juli 2019

Tobakslagen och lagen om elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare ersätts med en ny lag: Lag om tobak och liknande produkter (2018:2088). Från och med 1 juli 2019 måste den som ska sälja tobaksvaror till konsumenter ansöka om tillstånd för detta hos kommunen. Vid försäljning av tobak från flera olika försäljningsställen måste tillstånd sökas för varje ställe.

Mer information om försäljning av tobak finns på Folkhälsomyndigheten.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Läs vanliga frågor och svar om nya lagen om tobak och liknande produkter.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Viktiga datum för ansökan om tillstånd

1 juli 2019
Du som ska sälja tobaksvaror till konsumenter måste från 1 juli 2019 ansöka om tillstånd.

31 oktober 2019
Du som före 1 juli 2019 har anmält till kommunen att du säljer tobaksvaror till konsumenter får fortsätta att sälja tobaksvaror om du senast 31 oktober lämnar in en ansökan om tillstånd till kommunen. Om du inte lämnar in en ansökan om tillstånd senast 31 oktober 2019 får du inte fortsätta sälja tobaksvaror.

Blanketter för ansökan om tillstånd kommer finnas på kommunens hemsida från 1 juli 2019.

Ägarbyte

Vid ägarbyte av butiken ska detta anmälas till kommunens alkoholhandläggare eftersom rätten att sälja folköl och/eller tobak inte följer med till den nya ägaren.

Avsluta försäljning av tobak

I det fall butiksägaren inte längre vill sälja tobak ska detta anmälas till kommunens alkoholhandläggare så att faktura på tillsynsavgiften inte sänds ut.

Vad gäller för E-cigaretter och påfyllningsbehållare?

Om du vill börja sälja e-cigaretter och påfyllningsbehållare ska du anmäla det till Örnsköldsviks kommun. Om du redan har anmält din försäljning av e-cigaretter och påfyllningsbehållare till kommunen behöver ingen ny anmälan göras. Läs mer om anmälan av E-cigaretter och påfyllnignsbehållare här.

Sidan uppdaterades

2019-08-23

Sidansvarig:

E-tjänster och blanketter

 Kontakta oss

Kontaktcenter
0660-880 00
Skicka e-post

Viktoria Söderlind
Alkoholhandläggare

Anna-Karin Hedman
Alkoholhandläggare

Telefontid
Tisdag, Onsdag och Fredag
kl. 9:00-11:00