Länk till startsidan

Hej! Vi har fem korta frågor om webbplatsen. Det vore snällt om du ville svara på dem. Det underlättar vårt arbete att göra vår webbplats bättre.


Varför besöker du oss? * (obligatorisk)
Varför besöker du oss?
Vem är du? * (obligatorisk)
Vem är du?
Kunde du göra det du hade tänkt på webbplatsen? * (obligatorisk)
Kunde du göra det du hade tänkt på webbplatsen?
Var informationen du fick på webbplatsen bra? * (obligatorisk)
Var informationen du fick på webbplatsen bra?

Ta kontroll över din ekonomi

Ta kontroll över din ekonomi genom att skaffa en överblick över inkomster och utgifter. Är du sammanboende med någon så gå igenom det tillsammans. Gå igenom kontoutdragen, gärna några månader bakåt i tiden eftersom det kan skilja på utgifter mellan olika månader, så att du ser vad pengarna använts till.

Ett tips är att skaffa ett boendekonto dit du månadsvis för över en summa pengar som bör vara drygt en tolftedel av hela årets boendekostnad. Det viktigt att först och främst prioritera hyran/boendekostnaderna, el och mat.

Har du svårt att betala ska du agera direkt och kontakta fordringsägarna. Försök att komma överens om en delbetalning eller en betalplan.

Undvik att ta lån för konsumtion och om du ändå gjort det så amortera bort lånet så fort som möjligt. En bättre idé än att låna är att varje månad lägga undan en summa pengar för att till exempel ha pengar till julklappar eller till semesterkassan.

Gå igenom dina försäkringskostnader och se om det finns billigare och bättre alternativ. Du kan också använda månadsvis autogiro så får du utgifterna jämnt fördelade över alla månader på året.

Se över dina abonnemang och avsluta de som inte är nödvändiga om det är svårt att få det att gå runt.