Goda råd för en brandsäker jul

I juletid är vi många som vill tända levande ljus och ha det mysigt. Tyvärr är det även under denna tid som de flesta bränder inträffar. Här kommer därför några tips om hur du kan njuta av juleljus hemma utan att råka ut för bränder.

Kom ihåg att testa din brandvarnare

En fungerande brandvarnare är en billig livförsäkring som kan ge dig den extra minut du behöver för att rädda liv, varna andra och larma eller släcka. Se därför till att det finns flera brandvarnare i bostaden, en nära köket och i eller intill sovrummet, så att du hör om det larmar när du sover. Testa din brandvarnare regelbundet varje år. Du kan använda dig av en SMS-tjänst som påminner dig när det är dags att testa din brandvarnare genom att registrera ditt mobilnummer på aktivmotbrand.msb.se.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Några goda råd

  • Lämna aldrig levande ljus utan uppsikt.
  • Ta alltid en extra runda innan du lämnar bostaden för att se att alla levande ljus är släckta och spisen är avstängd (det kan vara svårt att se om ljusen är tända eller släckta i dagsljus, känn med handen om du är osäker).
  • Placera ljus stadigt och långt ifrån sådant som kan börja brinna.
  • Använd ljusstakar och ljusprydnader som är obrännbara.
  • Lämna inte spis och ugn på utan uppsikt.
  • Var rädd om sladdar. En trasig sladd kan orsaka kortslutning och brand.
  • En brandfilt och en 6 kg pulversläckare med en effektivitetsklass på åtminstone 43A 233BC bör varje hem ha. Placera dem väl synligt i anslutning till entréer och andra utgångar.

Mer information om levande ljus och hur du minskar risken för brand i juletid hittar du på Brandskyddsföreningens webbplatsen.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Läs mer om brandvarnare
Läs mer om bransläckare

Aktuelltartikel publicerad av: Lisa Sundvall

2018-12-20