Våld och övergrepp

Man har rätt att känna sig trygg i sitt hem och de som ska ta hand om en får inte använda våld. Allt våld mot barn kallas barnmisshandel och det är förbjudet i Sverige.

En del växer upp med våld i familjen. Så ska ingen behöva ha det. Det kan handla om sparkar och slag, att man blir inlåst eller blir misshandlad på något annat sätt. Att bli tvingad till sex eller att göra något sexuellt är också våld.

Våld kan också vara psykiskt. Att hota, skrämmas, kalla barnet för saker som det upplever kränkande och sårande, att ständigt kritisera eller avvisa är exempel på psykisk misshandel. Alla former av våld mot barn och ungdomar skadar dem allvarligt.

Våld är inget tecken på kärlek. Det är aldrig ens eget fel att någon i ens familj eller den man är ihop med gör en illa. När man är i en relation där det förekommer våld är det bra att försöka prata med en kompis eller någon annan som man litar på. Det kan också vara skönt att prata med någon som är van att prata om relationer som inte är bra eller som innehåller våld.

Källa: UMO, Brottsofferjourernas riksförbund

Sidan uppdaterades

2019-04-23

Sidansvarig: