Du är här:

Ungdomskort i Örnsköldsviks kommun, gratis busskort till barn och unga

Så får du ditt ungdomskort

Här anmäler du att du vill ha ett ungdomskort.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Anmälan skickas elektroniskt in till kommunen och vid uppfyllda kriterier skickas Ungdomskortet till den sökande. Ta väl hand om ditt ungdomskort, samma kort gäller ända fram till sista december det år då du fyller 19 år.

Ungdomskortet gäller för alla barn- och ungdomar 7-19 år, som varaktigen vistas i Örnsköldsviks kommun. Kortet gör att du kan resa gratis med linjelagd busstrafik inom hela kommunen, så mycket du vill.

Syftet med ungdomskortet är att skapa bättre rörlighet för ungdomar i kommunen och uppmuntra barn och unga samt övriga familjemedlemmar att välja kollektiva transportmedel. Målet är att resandet med kollektivtrafik ska fortsätta att öka, vilket är en viktig del i Örnsköldsviks kommuns arbete för hållbar utveckling i kommunen.

Giltighet och regler

Ungdomskortet är ett personligt färdbevis som gäller från 1 januari det år barnet fyller 7 år, till 31 december det år barnet fyller 19 år. Kortet gäller för obegränsat antal resor, alla dagar, året om på all linjelagd busstrafik (gäller inte kommersiell busstrafik och Norrtåg) inom hela Örnsköldsviks kommun.

Ditt namn och personnummer, förutom de fyra sista siffrorna, ska skrivas på etiketten på kortets baksida.

Om du har ett ungdomskort och flyttar ut från kommunen ska kortet skickas in till kommunen (se kortets baksida). Om du på något sätt missbrukar kortet kan ditt kort spärras.

Ungdomskort som skadas eller brutits sönder går inte att använda. Du bör därför undvika att böja kortet.

Uppdatering av ungdomskortens period sker vid årsskifte. Runt denna tidpunkt kan korten börja räkna ner dagar men en ny period startar direkt efter. Vid första resan på den nya perioden kan det verka som att korten inte är aktiverade men detta bör ändras automatiskt inom 24 timmar.

OBS! Du måste alltid ha med dig ditt ungdomskort när du ska åka buss. Om du inte har med dig ditt kort måste du betala för resan, se; Borttappat eller skadat kort. Berätta gärna för din/dina vårdnadshavare vad som gäller för ditt ungdomskort och hur viktigt det är att ha med sig kortet när du reser med buss.

Så fungerar det

Varje gång du kliver på bussen håller du upp ditt ungdomskort framför biljettmaskinen som automatiskt läser av kortet, det gäller även vid bussbyten. Du ska alltid ha med dig ungdomskortet när du åker buss.

Vid biljettkontroll ska du kunna visa upp en giltig legitimation.

Borttappat eller skadat kort

Kortet är en värdehandling och gäller bara för dig. Det första kortet du får är helt kostnadsfritt, men tappar du bort kortet eller om det förstörs kostar det 100 kronor att få ett nytt.Observera ! När ni väl har gjort er eletroniska anmälan/betalning, kan beloppet inte återbetalas. 

Om du tappat ditt kort eller om det är förstört kan du anmäla och betala det nya kortet dygnet runt till kommunen via e-tjänst:

Här kan du beställa ett ersättningskort för ungdomskortlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

OBS!                                                                                                                       Om kortet inte fungerar, utan synliga skador, ska kortet skickas eller lämnas till kommunens handläggare (se kortets baksida) för byte till nytt fungerande kort. Kom ihåg att ange felet. Ingen beställning skall göras på E-tjänsten.

När du anmält att du tappat ditt kort, eller att det blivit förstört, kontrollerar kommunen uppgifterna. Det gamla kortet spärras. Ersättningskortet skickas ut till din folkbokföringsadress som angivits till oss. Beräknad handläggningstid är ca 1 vecka (gäller inte vid helger, röda dagar, semester).

Trivsel och säkerhet

I bussar som har säkerhetsbälten ska dessa användas under hela resan. Det är inte tillåtet att ha skor på sätena. Du måste alltid följa förarens anvisningar. För att undvika olycksrisker ska du alltid sitta på din plats under resan. Det är inte tillåtet att äta korv, glass och liknande ombord på bussen. Det är naturligtvis inte heller tillåtet att dricka alkoholhaltiga drycker eller att röka ombord på bussen.

Kontakt

För mer information angående ungdomskortet och ansökan, kontakta Örnsköldsviks kommun via e-post ungdomskort@ornskoldsvik.se eller via telefon 0660-881 49.

För mer information angående bussarna, linjer och turer hänvisas ni till www.dintur.selänk till annan webbplats eller till Din Tur kundservice, telefon 0771-100 110.

Sidan uppdaterades

2019-04-03

Sidansvarig: