Coronaviruset och covid-19: Nya skärpta nationella föreskrifter för att bryta den ökade smittspridningen Läs mer om covid-19 och coronaviruset och hur Örnsköldsviks kommun hanterar coronapandemin.

Stäng

Du är här:

Ungdomskort i Örnsköldsviks kommun, gratis busskort till barn och unga

Så får du ditt ungdomskort

Här anmäler du att du vill ha ett ungdomskort.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Under perioden 17 Juli - 9 augusti är e-tjänsten för ungdomskort stängd.

Anmälan skickas elektroniskt in till kommunen och vid uppfyllda kriterier skickas Ungdomskortet till den sökande. Ta väl hand om ditt ungdomskort, samma kort gäller ända fram till sista december det år då du fyller 19 år.

Ungdomskortet gäller för alla barn- och ungdomar 7-19 år, som varaktigen vistas i Örnsköldsviks kommun. Kortet gör att du kan resa gratis med linjelagd busstrafik inom hela kommunen, så mycket du vill.

Syftet med ungdomskortet är att skapa bättre rörlighet för ungdomar i kommunen och uppmuntra barn och unga samt övriga familjemedlemmar att välja kollektiva transportmedel. Målet är att resandet med kollektivtrafik ska fortsätta att öka, vilket är en viktig del i Örnsköldsviks kommuns arbete för hållbar utveckling i kommunen.

Giltighet och regler

Ungdomskortet är ett personligt färdbevis som gäller från 1 januari det år barnet fyller 7 år, till 31 december det år barnet fyller 19 år. Kortet gäller för obegränsat antal resor, alla dagar, året om på all linjelagd busstrafik (gäller inte kommersiell busstrafik och Norrtåg) inom hela Örnsköldsviks kommun.

Ditt namn ska skrivas på etiketten på kortets baksida för att gälla som giltig färdhandling.

Om du har ett ungdomskort och flyttar ut från kommunen ska kortet skickas in till kommunen (se kortets baksida). Om du på något sätt missbrukar kortet kan ditt kort spärras.

Ungdomskort som skadas eller brutits sönder går inte att använda. Du bör därför undvika att böja kortet.

OBS! Du måste alltid ha med dig ditt ungdomskort när du ska åka buss. Om du inte har med dig ditt kort måste du betala för resan, se; Borttappat eller skadat kort. Berätta gärna för din/dina vårdnadshavare vad som gäller för ditt ungdomskort och hur viktigt det är att ha med sig kortet när du reser med buss.

Så fungerar det

Varje gång du kliver på bussen håller du upp ditt ungdomskort framför biljettmaskinen som automatiskt läser av kortet, det gäller även vid bussbyten. Du ska alltid ha med dig ungdomskortet när du åker buss.

Biljettkontroller

Vid biljettkontroll ska du kunna visa upp en giltig legitimation.

Vid biljettkontroll på bussen ska du kunna styrka din ålder med legitimation om du är 16 år eller äldre, tänk också på att ditt namn ska stå på kortets baksida för att vara en giltig färdhandling. Annars kommer kortet att beslagtas och du måste ansöka om ett nytt ersättningskort, kostnad 100kr.

Borttappat eller skadat kort

Kortet är en värdehandling och gäller bara för dig. Det första kortet du får är helt kostnadsfritt, men tappar du bort kortet eller om det förstörs kostar det 300 kronor att få ett nytt. Observera - när ni har gjort er eletroniska anmälan/betalning kan beloppet inte återbetalas. 

Om du tappat ditt kort eller om det är förstört kan du anmäla och betala det nya kortet dygnet runt till kommunen via e-tjänst:

Här kan du beställa ett ersättningskort för ungdomskortlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

OBS!                                                                                      Om kortet inte fungerar, utan synliga skador, ska kortet skickas eller lämnas till kommunens handläggare (se kortets baksida) för byte till nytt fungerande kort. Kom ihåg att ange felet. Ingen beställning skall göras på E-tjänsten.

När du anmält att du tappat ditt kort, eller att det blivit förstört, kontrollerar kommunen uppgifterna. Det gamla kortet spärras. Ersättningskortet skickas ut till din folkbokföringsadress som angivits till oss. Beräknad handläggningstid är ca 1 vecka (gäller inte vid helger, röda dagar, semester).

Trivsel och säkerhet

I bussar som har säkerhetsbälten ska dessa användas under hela resan. Det är inte tillåtet att ha skor på sätena. Du måste alltid följa förarens anvisningar. För att undvika olycksrisker ska du alltid sitta på din plats under resan. Det är inte tillåtet att äta korv, glass och liknande ombord på bussen. Det är naturligtvis inte heller tillåtet att dricka alkoholhaltiga drycker eller att röka ombord på bussen.

Kontakt

För mer information angående ungdomskortet och ansökan, kontakta Örnsköldsviks kommun via e-post ungdomskort@ornskoldsvik.se eller via telefon 0660-88690.
Telefontid mån kl 8:30-9:30, mån-tors kl 13:30-14:30 samt fre kl 10:00-11:00

För mer information angående bussarna, linjer och turer hänvisas ni till www.dintur.selänk till annan webbplats eller till Din Tur kundservice, telefon 0771-100 110.

Sidan uppdaterades

2021-01-01

Sidansvarig: