Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Mattias Bäcklin är årets Bror Marklund-stipendiat

Mattias Bäcklin med skulpturen "Trädsläckaren".

Mattias Bäcklin med skulpturen "Trädsläckaren". Foto: konstnären.

Bror Marklundstipendiet 2018 tilldelas skulptören Mattias Bäcklin, Stockholm. Mattias Bäcklin får stipendiet för att han på ett förtjänstfullt sätt skapar en mytologisk bindning mellan natur och kultur. Stipendiet består av 30 000 kronor och en utställning på Örnsköldsviks museum och konsthall.

Förutom skulptur är Mattias Bäcklin även verksam inom film och teckning. I sin konst använder han sig ofta av egna erfarenheter som hobbyentomolog, yrkesverksam ornitolog och tidigare professionell breakdansare.

Så här beskriver Mattias Bäcklin själv sitt skapande: "Urban ekologi, splatterfilm, hiphopkultur, insekter och traditionellt hantverk är områden som tillsammans utgör det universum där jag navigerar, söker samband och skapar en egen mytologi".

Stipendiet till Bror Marklunds minne är riktat till en i Sverige yrkesverksam skulptör. Det delas ut på Husumfödde skulptören Bror Marklunds födelsedag den 3 december. Stipendiaten utses av kultur- och fritidsnämndens presidium i Örnsköldsviks kommun.

Träskulptur "Näringsstation med jordfelsspärr" från Bäcklins utställning Exo

Träskulptur "Näringsstation med jordfelsspärr" från Bäcklins utställning Exo.Foto: M. Bäcklin

Aktuelltartikel publicerad av: Per-Olof Sedin

2019-03-21

 Kontakta oss

Ulf Edberg
konstintendent
0660 - 885 65
Skicka e-post

Mer information